# İndirme Linki : Visual Basic (Resmi Site) #
Visual Basic, Microsoft tarafından, Basic programlama dili üzerinde geliştirilmiş, olay yönlendirmeli, üst seviye, nesne tabanlı ve görsel bir programlama dilidir. Öğrenilmesi de kullanılması da oldukça kolaydır. Çok kısa sürede değerleri 100'lerce doları aşabilen programlar oluşturabilirsiniz. En güzel özelliklerinden birisi ise Windows ile tam uyumlu olmasıdır. Windows bileşenlerine (API, COM gibi )erişmek çok kolaydır ayrıca ActiveX Component gibi bir özelliği kullanma yeteneğine sahiptir. Yani bir işi yapabilecek bir programcık için saatlerce uğraşıp yaptığınızda bunu ActiveX olarak yaparsanız daha sonraları aynı özelliği kullanmanız çok kolaylaşır.
Resim, takriben 8% (600x412) ölçeklenmiştir. Orjinal boyutta (646x443) görmek için bu çubuğa tıklayın. Yeni bir pencerede açmak için resme tıklayın.
Görsel programlama için basit bir tanım yapmak gerekirse "göz göre göre program yapmak" diyebiliriz. Bu programlama anlayışı; önceki yıllarda kullanılan temel programlama dillerindeki bir düzenleyici (editör) ekran üzerine satır satır yazılan programlamanın yerine, Grafiksel Kullanıcı Arabirimi (GUI)’nin ve bu arabirim içerisinde program geliştirme amacıyla bulunan Entegre Geliştirme Ortamı (IDE) adlı bir araçlar koleksiyonunun almasıyla ortaya çıkmıştır.
Visual Basic'e gelince, öncelikle Basic programlama dili temel alınarak ortaya çıkarılmış olduğunu söylemek gerekir. Basic (Beginners-All Purpose Symbolic Instruction Code) kelime anlamı olarak "Yeni Başlayanlar İçin Çok Amaçlı Sembolik Talimat Kodu" anlamına gelmektedir. Basic metin tabanlı düzenleyiciler (editörler) arasında en çok rağbet göreni olmuştur. Başlangıçta çok basit programların geliştirilmesi amacıyla kullanılırken, bu ilgi dolayısıyla gitgide gelişerek son halini almıştır.
Örnek Kodlar ;
Yorum Satırları
Kod:
Yorum Satırları
'Bu 1. öntanımlı kod/yorum satırıdır
REM Bu ise 2. öntanımlı tanım/yorum satırıdır.
Mesaj kutusu
Bu örnek kod, bir mesaj penceresi açmayı sağlar, örneğin bu kodu bir butonun içine yazarsanız,çalıştırıp o butona bastığınızda küçük bir pencere açılır ve içinde "Merhaba, Dünya!" yazar :
Kod:
Private Sub Button1_Clicked() Handles Button1.Click
İ Button1'e tıklayınca Button 1'un Click Event'i Tetiklenir ve Bu Event'a Bağlı Prosedürler Çalışır.
MsgBox("Merhaba, Dünya!")
End Sub
Basit Yönetimler
Bu kod kullanıldığı Form Load'a yazıldığı zaman, Checkbox'umuz işaretli iken Textbox yazılabilir olacak. Fakat işaretli değilse Textbox kapalı kalacak.
Kod:
Private Sub FormLoad()
If checkbox1.Checked = False Then 'CheckBox işaretli değil
textbox1.Enabled = True 'CheckBox işaretli değilken TextBox'umuz yazı yazılabilir. Yani "enabled" olacak.
Else
textbox1.Enabled = False
End If
End Sub
Bu kod Button1'e yazıldığında Label1'deki text sayı ise 1 artar. Yoksa "Less Than Infinity" hatası alınır.
Kod:
Private Sub Button1_Clicked() Handles Button1.Click
Label1.Text = (Label1.Text) + 1
'Alttaki kod ise daha karmaşık. Label2'yi x kabul edersek , Label1'e x'in bir fazlasını ekleyecek.
Label1.Text = (Label1.Text) + (Label2.Text + 1)
'Alttaki kod öncekilerden daha karmaşık. Label3'ü y kabul edersek, x ile y'nin 1'er fazlasını toplayıp label1'e ekleyecek.
Label1.Text = (Label1.Text) + ((Label2.Text + 1) + (Label3.Text + 1))
'En karmaşık olarak alttakini örnek verebiliriz. Label4'ü z kabul edersek , x + 1 ile y+1'i çarpacak ve bunun sonucu ile
'z'yi çarparak Label1'e ekleyecek.
Label1.Text = (Label1.Text) + (((Label2.Text + 1) * (Label3.Text + 1)) * Label4.Text)
'Alttaki komut button'a yazıldığında Label1'deki değer Textbox 1'e eşitlenecek (Less Than hatası yok.)
Label1.Text = TextBox1.Text
End Sub
Kod içinde yeşil yazıyla yazan kısım, bir açıklama metnidir. Yani yazmış olduğunuz kodun ne anlama geldiğini istediğiniz şekilde yazabilirsiniz, programınızı daha sonra güncellemek isterseniz ve hangi kodun ne işe yaradığını unutmamak isterseniz, yeni bir satıra geçip veya kodun bulunduğu satırın sonuna bir tane tek tırnak ( İ ) işareti koymalısınız, daha sonra boşluk bırakarak açıklamanızı yazabilirsiniz.
İki sayıyı toplama ;
Bu kod ise iki sayıya işlem yaptırmaya yaramaktadır, örneğin toplama, çıkarma, çarpma, bölme, kalanı gösterme vs. yeni açtığınız bir forma üç tane "TextBox" (metin kutusu) ve bir tane de "Button" (buton) koyunuz. Daha sonra butonun içine şu kodları yazın :
Kod:
Private Sub Button1_Click()
İ Button1'e tıklayınca Text1 ve Text2'deki sayıları toplar, sonucu Text3'te gösterir
TextBox3.Text = Val(TextBox1.Text) + Val(TextBox2.Text)
End Sub
İki sayıya işlem yaptırma kodu bu kadar basittir, istediğiniz işlemi yaptırmak için kod içinde geçen artı (+) işareti yerine; eksi (-), çarpma (*), bölme (/), tam sayı bölme (\), bölümün kalanını gösterme (mod) gibi işaretleri ya da kısaltmaları yazabilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder